Ubiquiti Networks Mikrotik TP-Link Tuolima ExtraLink PC Engines Bosi Tools

Documentaţie » AirOS 5 - mod access point

Access point-ul este nodul central al reţelei wireless. De obicei acesta este legat la internet (printr-un router sau direct); la acest nod central se vor conecta toate celelalte dispozitive wireless din reţea (calculatoare, laptop-uri, imprimante etc).

Pentru a seta un dispozitiv Ubiquiti (Rocket, NanoStation, NanoBridge, PowerStation, PowerBridge etc) ca access point, trebuie să-l conectaţi prin cablu la un computer şi să îl accesaţi cu ajutorul unui brower web (Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer) accesând ip-ul http://192.168.1.20. După conectare veţi fi invitat să introduceţi username-ul şi parola (implicit acestea sunt ubnt / ubnt).

1. Alegerea modului wireless

După ce v-aţi autentificat, selectaţi tab-ul Wireless şi setaţi opţiunea Wireless Mode la valoarea Access Point, ca în imaginea de mai jos:

2. Identificatorul de reţea (SSID)

SSID (Service Set Identifier) este un şir de 2-32 de caractere care identifică în mod unic un acces point. Implicit este setat la ubnt, dar îl puteţi personaliza conform necesităţilor dvs.

După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, SSID-ul se poate ascunde (opţiunea Hide SSID) pentru a îngreuna accesul "musafirilor nepoftiţi" la acces point. Reţineţi totuşi că această metodă funcţionează doar în cazul "hackerilor" de ocazie. O persoană hotărâtă să vă acceseze reţeaua wireless nu se va împiedica în acest mic amănunt.

3. Codul de ţară

Ca să ne asigurăm că folosim access point-ul conform normelor din ţara noastră (frecvenţe, putere de emisie, lăţimea de bandă etc), pentru Country Code selectăm România.

4. Standard IEEE 802.11

Dispozitivele din seria M ale Ubiquiti Networks funţionează întotdeauna în mod mixed. În 2.4 GHz este folosit standardul 802.11 b/g/n, în banda de 5 GHz avem 802.11 a/n. Opţiunea IEEE 802.11 Mode nu este modificabilă.

5. Frecvenţă şi lăţime de bandă

Frecvenţele folosite de dispozitivele wireless sunt standardizate şi depind de ţară, bandă (2.4 GHz sau 5 GHz) şi lăţimea de bandă utilizată. Pentru banda de 2.4 GHz sunt alocate 13 canale, pentru 5 GHz sunt disponibile 36 de canale.

Dispozitivele Ubiquiti Networks sunt capabile să folosească lăţimi de 5, 10, 20 şi 40 MHz. Cu cât lăţimea de bandă este mai ridicată, cu atât capacitatea de transfer este mai mare. Lăţimile de bandă mai înguste permit o transmisie mai stabilă când distanţa dintre access point şi clienţi este foarte mare sau când spectrul radio este aglomerat.

Cum se alege frecvenţa potrivită? Intraţi în Tools » Site survey şi o să vedeţi toate access point-urile din zona dvs. Încercaţi să alegeţi un canal care este liber, nefolosit de alte dispozitive wireless.

Atenţie: dacă intenţionaţi să conectaţi la AP-ul dvs. clienţi non-Ubiquiti, selectaţi lăţimea de bandă de 20 MHz, acesta este standard.

6. Putere de emisie

Puterea maximă de emisie depinde de modelul access point-ului pe care îl deţineţi (este specificată în fişa tehnică). Teoretic, cu cât puterea de emisie este mai mare, cu atât dispozitivul wireless "bate" mai departe.

Totuşi, trebuie să ţineţi cont că puterea maximă admisă este reglementată de organismele abilitate. Pentru mai multe detalii consultaţi site-ul ANCOM. Ca să fiţi sigur că respectaţi legislaţia în vigoare, bifaţi Auto Adjust to EIRP Limit. Limita puterii va fi ajustată automat în funcţie de câştigul antenei (Antenna Gain) şi pierderile în cablul RF (Cable Loss).

7. Rata de transfer

Rata de transfer defineşte viteza maximă cu care access point-ul ar trebui să transmită pachetele. Viteza maximă depinde de mai mulţi factori, cum ar fi lăţimea de bandă şi calitatea conexiunii radio. Este recomandat să fie bifat Automatic, dispozitivul wireless determinând automat rata de transfer optimă.

8. Securitate

Deoarece dispozitivele wireless folosesc undele radio pentru a transmite datele, practic oricine le poate intercepta. De asemenea exista riscul ca persoane neautorizate să se conectecteze la access point-ul dvs., în scopul de a vă compromite reţeaua sau de a se folosi de resursele dvs., de exemplu să vă foloseasca conexiunea la internet.

Pentru a preveni acest lucru, au fost dezvoltate o serie de metode de criptare şi autentificare. În acest moment protocolul WAP2 este recomandat, WEP si WAP fiind relativ uşor de penetrat.

Atenţie: chiar şi folosind WAP2 există posibilitatea ca reţeaua dvs. să fie compromisă, folosind atacuri brute-force pentru a ghici cheia de acces. Din acest motiv vă recomandăm să folosiţi drept cheie de acces şiruri de caractere lungi şi aleatoare, cât mai greu de ghicit.

O protecţie suplimentară (dar nu suficientă în sine) este să folosiţi MAC ACL, prin care permiteţi accesul la AP doar clienţilor cu o anumită adresă MAC.

9. Salvarea setărilor

După ce aţi realizat toate setările corespunzătoare necesităţilor dvs., apăsaţi butonul Change, aflat în dreapta jos, după care confirmaţi că doriţi să salvaţi modificările, apăsând butonul Apply, aflat în partea din dreapta sus a paginii de administrare. În cateva secunde access point-ul va încărca noua configuraţie şi va fi gata de utilizare.

10. Demo live

Pentru a veni în ajutorul celor care nu au mai lucrat cu dispozitive wireless produse de Ubiquiti Networks, am conectat la internet câteva din access point-urile (diverse modele şi configuraţii) aflate în exploatare.

Acest text este o lucrare originală, ce aparţine wifimag.ro; nu reproduceţi acest text fără acordul nostru scris. Vă mulţumim.
  Coş de cumpărături
Coşul de cumpărături este gol.
  Categorii
  Producători
  Garanţii

Echipamentele care s-au defectat în perioada de garanţie se trimit prin Fan Courier (NU alt curier!) la sediul Fan Courier Tulcea, cu menţiunea pentru Delta Web Telecom. Plata transportului va fi suportată de client.

De asemenea, înainte de a lua decizia de trimitere în garanţie, vă rugăm să solicitaţi suport tehnic la 0748-113-178, pentru a evita cheltuielile de transport în cazul în care problema se poate rezolva de la distanţă.

Pentru rezolvarea cât mai rapidă a garanţiilor, vă rugăm să puneţi în colet o scurtă descriere a problemei, ca să ştim ce anume trebuie verificat şi cum putem reproduce defectul.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să citiţi cu atenţie politica noastră referitoare la returnarea şi înlocuirea produselor.

  Politica de discount
Valoare comandă Discount
2.000 RON 2%
4.000 RON 3%
6.000 RON 4%
8.000 RON 5%

Clienţii fideli, a căror comenzi cumulate depăşesc valoarea de 10.000 RON vor beneficia întotdeauna de discountul de 5%, indiferent de valoarea comenzii.

La procentele de mai sus se mai aplică o reducere de 1% pentru comenzile achitate cu ordin de plată.

Comenzile mai mari de 1000 Lei şi greutatea sub 5 Kg, expediate în zonele acoperite de FAN Courier, beneficiază de transport gratuit.

Reţineţi: produsele care sunt la promoţie şi la lichidare de stoc deja includ reduceri mari de preţ, la aceste produse nu se aplică discount-urile enumerate mai sus.

Produsul a fost adăugat în coş.